Kerngroep

Drijfverenanalyse

Wat motiveert jou?

×
drijfveren-analyse-kerngroep-lp
Motiveren met drijfveren

Krijg inzicht in wat jou motiveert

Gedrag is een stijl die je hanteert om de dingen die je leuk en belangrijk vindt voor elkaar te krijgen. Kortom: het “wat”. Echter, waarom je doet wat je doet, en of je überhaupt in actie komt, heeft alles met jouw drijfveren te maken. Drijfveren bepalen in belangrijke mate door welke bril je naar de wereld kijkt. Als jij je drijfveren kwijt kan in je werk, dan zet je makkelijker een stap extra voor jouw team of organisatie.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren spelen een belangrijke rol in je dagelijks leven. Ze maken duidelijk wat je werkelijk interesseert en zeggen iets over wat je wilt bereiken. Jouw drijfveren bepalen welke afweging je maakt, voordat je in actie komt. Het geeft daardoor richting aan je gedrag. Zo komt het voor dat twee mensen met verschillende drijfveren in dezelfde situatie totaal anders handelen, terwijl ze wel dezelfde DISC gedragsstijl kunnen hebben.

Meer over DISC

wat-zijn-de-zes-drijfveren-kerngroep-lp
Types of men

De zes drijfveren

Eduard Spranger was een Duitse gedragswetenschapper. In 1928 publiceerde hij zijn boek “Types of men”. Hierin classificeerde hij zes basisattitudes, ook wel drijfveren genoemd.

De zes drijfveren zijn:
• Theoretische drijfveer: je hebt voortdurende honger naar kennis en je voelt de behoefte om je op inhoud te ontwikkelen. Je wilt weten, je wilt kennis, je wilt leren.
• Sociale drijfveer: je bent zeer begaan met anderen, wilt anderen graag helpen en je komt aardig en belangeloos over. Je wilt helpen.
• Individualistische drijfveer: je hebt een sterke behoefte om het eigen lot te sturen en soms ook het lot van anderen. Je wilt invloed.
• Esthetische drijfveer: je bent gericht op het intens waarnemen, beleven en ervaren van de wereld om je heen vanuit jouw gevoel. Je wilt ervaren.
• Traditionele drijfveer: je hecht waarde aan een ordenend systeem van regels, principes, normen, ideeën, en richtlijnen om je leven betekenis te geven. Je wilt een leidraad.
• Zakelijke drijfveer: je bent praktisch ingesteld, je wilt je graag inspannen en daarvoor iets terug zien. Je wilt return on investment.

Ontdek meer over drijfveren training

drijfverenanalyse-voorbeeld-kerngroep-lp
Hoog en laag

De hoogste drijfveren

De hoogste drijfveren zijn zeer bepalend voor de richting in jouw leven. Deze drijfveren bepalen voor het grootste deel je motivatie om dingen juist wel en andere dingen juist niet te doen. Dit zijn je sterkste innerlijke motivatoren. Je hoogste drijfveren kunnen je effectiviteit ook remmen. In de drijfverenanalyse wordt beschreven wat dit voor jou en je omgeving betekent.

De situationele drijfveren

De drijfveren waar je iets minder hoog op scoort zijn je situationele drijfveren. Deze drijfveren kunnen een rol spelen in je leven, maar dat hangt af van de prioriteiten die je op dat moment hebt.

De laagste drijfveren

De drijfveren waar je het laagst op scoort zijn je neutrale drijfveren. Deze zijn het minst bepalend voor je motivatie om bepaalde dingen juist wel of juist niet te doen. De neutrale drijfveren zijn je achilleshiel, omdat het je veel energie zal kosten om werk te doen waarbij deze drijfveer belangrijk is. Ook omdat het je wellicht energie kost om met mensen of collega’s om te gaan die juist heel hoog scoren op deze drijfveren.

Bekijk voorbeeld drijfverenanalyse

programma-drijfverenanalyse-voor-persoonlijke-ontwikkeling-lp
Persoonlijke motivatoren

Drijfveren voor persoonlijke ontwikkeling

De drijfverenanalyse brengt je belangrijkste motivatoren in kaart. Waarom vertoon je dit gedrag? Wat maakt dat je in beweging komt? Vanuit welke waarden en motivatie handel je? Waar heb je een aversie tegen? Ook wordt duidelijk op welke vlakken verdere ontwikkeling mogelijk en reëel is. Over het algemeen bepalen de hoogste twee drijfveren de richting in iemands leven. Een groot voordeel is dat je met dit inzicht gericht kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Door het lezen van jouw persoonlijke drijfverenanalyse word je bewust van jouw persoonlijke motivatoren en hoe deze zich uiten.

Je krijgt daarbij antwoord op vragen als:
• Wat betekenen de drijfveren?
• Wat zijn je hoogste drijfveren?
• Wat zijn je situationele drijfveren?
• Wat zijn je neutrale drijfveren?
• Wat zijn jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten per drijfveer?

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling

programma-drijfverenanalyse-voor-team-ontwikkeling-lp
Bijdrage vergroten

Drijfveren voor teamontwikkeling

Hoe beter teamleden elkaars drijfveren kennen en begrijpen, hoe meer teamleden in hun kracht gezet kunnen worden. Daarnaast helpt het om elkaars motivatie veel beter te begrijpen en waarom ze doen wat ze doen. Het team krijgt inzichtelijk welke drijfveren aanwezig zijn in het team en welk effect dat heeft op de onderlinge samenwerking. Waar kunnen onderlinge drijfveren tot mogelijke wrijving leiden en hoe kan het verschil in drijfveren bijdragen aan een betere samenwerking? Van welke aanwezige drijfveer kan het team nog beter gebruik maken? Vanuit inzicht in drijfveren kunnen teamleden nog beter in hun kracht ingezet worden binnen een team en hun bijdrage aan het team en organisatie bewust vergroten. Hiermee zet je de teamontwikkeling in een hogere versnelling.

Lees meer over teamontwikkeling

Drijfverenanalyse buiten in de lucht

Drijfverenanalyse

Voor wie is een drijfverenanalyse bestemd?

 

Onze drijfverenanalyse is voor degene die bereid zijn tijd en energie in hun eigen ontwikkeling te steken. Onze analyses zijn uitgebreid, soms confronterend maar altijd gericht op het beantwoorden van jouw ontwikkelingsvraag.

Ik wil een drijfverenanalyse

Interesse gewekt?

Vul onderstaand formulier in. We nemen binnen 24 uur contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Kerngroep

0481 – 45 01 60
info@kerngroep.com

Ons adres
Arnhemsestraatweg 19
6881 NB Velp
Routebeschrijving

Openingstijden

* Telefonisch bereikbaar tot 17:00

Maandag 8.30-17.00
Dinsdag 8.30-17.00
Woensdag 8.30-17.00
Donderdag 8.30-17.00
Vrijdag 8.30-17.00
Zaterdag 8.30-17.00
Zondag Gesloten