DISC-gedragsanalyse – Disc test

DISC- gedragsanalyse voor persoonlijke ontwikkeling of teamontwikkeling

Gedrag is de waarneembare interactie van een persoon met zijn omgeving. Dat is precies wat een persoonlijke gedragsanalyse meet en waar u inzicht in krijgt met een DISC-gedragsrapport. Een DISC- gedragsanalyse wordt vaak ingezet in een trainingsprogramma voor een persoonlijk ontwikkeltraject. Maar er kan ook gekozen worden voor een team DISC voor een teamanalyse tijdens een teamontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling begint met bewustwording

Een persoonlijkheidstest, zoals de DISC- gedragsanalyse ook wel wordt genoemd, is vaak slechts het begin. Persoonlijke ontwikkeling begint altijd met bewustwording en zelfinzicht. Daarom brengt het rapport uw unieke gedragsstijl in kaart.

U krijgt antwoord op vragen als:

 • Hoe doet u de dingen die u doet?
 • Wat zijn specifieke kwaliteiten?
 • Wat mogelijke valkuilen?

En al zal niet alles dat in het rapport staat nieuw voor u zijn, het geeft u, uw collega’s of uw team en uw leidinggevende wel een totaalbeeld. Een persoonlijke gebruiksaanwijzing zou u het kunnen noemen. De DISC- gedragsanalyse helpt u om uw sterke kanten uit te bouwen en om uw aandachtspunten te verbeteren. Vooral in interactie met anderen gaat u uw gesprekspartners beter begrijpen en zult u effectiever met ze leren communiceren. Hierdoor bereikt u sneller, of makkelijker uw doel. Kortom: nu bent u bezig met waar het echt om draait, vaardiger worden.

Overleven of slagen?

Wat kunnen we soms jaloers zijn op mensen die elke dag fluitend naar hun werk gaan. Die energiek en voldaan thuis komen. Hoe komt het dat dit niet voor iedereen geldt? Dat sommige mensen het gevoel hebben op hun tenen te lopen? De oorzaak is vaak dat er iets anders van ze gevraagd wordt dan hun natuurlijke gedragsstijl. Dit inzicht kan al genoeg zijn om in beweging te komen.

Teamanalyse met een team DISC

U kunt de DISC-gedragsanalyse ook gebruiken om uw team te ontwikkelen. De uitkomsten worden dan in een teamwiel gezet. Door het teamwiel samen te analyseren krijgt uw team antwoord op vragen als:

 • Wat zijn sterke punten van dit team?
 • Wat zijn zwakke punten van dit team?
 • Welke potentie heeft dit team?
 • Welke rollen vervullen de diverse teamleden?
 • Welke bedreigingen komen er op ons af?
 • Hoe kunnen we zwakke punten, kansen en bedreigingen omzetten naar leerdoelen?
 • Wat betekent dit voor ons? Wat zijn eerste stappen om te zetten en door wie?

Teamontwikkeling

Hoe beter teamleden elkaars gedragsstijlen kennen en begrijpen, hoe soepeler ze met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Bovendien kan het helpen om miscommunicatie te voorkomen en smeulende conflicten productief te maken. Daarnaast gaat het team mogelijkheden ontdekken om zaken ánders aan te pakken door teamleden meer in hun kracht te zetten. Een DISC teamanalyse is dus een eerste stap in de richting van teamontwikkeling.

Bekijk een voorbeeldrapport

Ben je benieuwd hoe een DISC-gedragsanalyse eruit ziet? Blader dan eens door dit voorbeeldrapport van een gedragsanalyse. Naast de DISC-gedragsanalyse maken we ook gebruik van andere analyses om iemands gedrag in kaart te brengen, een overzicht van deze instrumenten vind je bij “Assessments“.

Succes Insights Wiel
Voorbeeld:

succes_insights_wiel

 

Stijlanalyse grafieken
Voorbeeld:

stijlanalyse grafieken

Meer weten?

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden van een DISC- gedragsanalyse, of de inzet van een teamanalyse voor teamontwikkeling.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 1. Uw email *

Tatsiana van Neerbos
Trainer - Coach

Waarom kiezen voor Kerngroep?
Focus op resultaat

Uw visie en ambities zijn voor ons de stip op de horizon. Onze interventies leveren zichtbaar resultaat in de gewenste richting.

Verrassend betrokken

Betrokken vanaf intake tot na de borging. U kunt altijd terecht voor advies of een gesprek.

Professioneel ontwikkelen

Ontwikkeling volgens bewezen methodieken en interventies door gecertificeerde professionals.

Wilt u meer weten? Bel (0481) 45 01 60
Maandag - Vrijdag 08.30 - 17.30 uur
Wie zijn u zoal voorgegaan?