Kerngroep

Timemanagement vraagt om mindmanagement

×
Ga terug naar het overzicht

Timemanagement geeft overzicht. Het draait om efficiënt en effectief werken. Hiervoor kun je allerlei hulpmiddelen gebruiken zoals de prioriteitenmatrix, de to do list, brain dumpen, blokken in je agenda, nee leren zeggen, etc. Voor veel mensen is er na een training timemanagement een moment van euforie en wordt er enthousiast begonnen aan een nieuw of hernieuwd systeem om de tijd en werkzaamheden te temmen.

In het begin ben je enthousiast en lukt het je om je aan de nieuwe methodiek te houden. Maar na verloop van tijd kan de klad er in komen. Dit kan vooral gebeuren als dingen ineens anders gaan dan ‘normaal’. Er gaat een collega op vakantie, een collega wordt ziek of een collega vertrekt naar een nieuwe baan. En in eens zit jij met een hoop extra werk. Jouw doel om efficiënt en effectief te werken verschuift plots naar zorgen dat die berg werk afkomt. En voor je het weet, ben je weer terug bij hoe je het vroeger deed en neemt de werkdruk weer toe.

Timemanagement en mindmanagement

Aandacht geven aan je mind

In mijn beleving zit de oplossing om werkdruk te verminderen dan ook niet in het alleen volgen van een timemanagement training en het inzetten van de hulpmiddelen. Het wordt compleet als je ook aandacht gaat geven aan je mind, je gedachten. Die zijn bepalend voor hoe jij denkt over werk en hoe je omgaat met werk.

Handleiding in tijdsurfen

Paul Loomans schreef het inspirerende boek ‘Ik heb de tijd’. Hij noemt zijn boek een handleiding in tijdsurfen. Hij geeft aan dat je met deze methode je over geeft aan wat je doet, met zorg en aandacht en zonder tegenzin. Door zo met werk om te gaan ben je minder gefixeerd op een resultaat en vind je meer voldoening in het uitvoeren van de taak.

De taak is immers je werk. Een misvatting is dat je in je hoofd de gedachte “Dit MOET af” als een langspeelplaat af blijft spelen. Zie werk als iets waar je plezier in hebt en niet als last. En vind je het echt niet leuk wat je doet, vraag je dan af of dit is waar je zoveel tijd elke week door wilt brengen.

Doe een ding tegelijk

Een ander aspect dat Paul Loomans beschrijft, klinkt als een open deur: doe één ding tegelijk en maak het af. Door één ding tegelijk te doen, geef je er je volle aandacht aan. Door iets af te maken, komt het tot rust. Je kunt het afsluiten en loslaten. Als je bijvoorbeeld een gesprek hebt gehad, maak je het af doordat wat je wilt onthouden direct vast te leggen. Daarmee creëer je weer volle aandacht voor andere komende taken omdat de gedachte “Ik moet dat verslag nog maken”, niet meer door je hoofd zal schieten.

Verveling verleden tijd?

Wat er in zijn boek voor mij uitsprong is onze mobiele telefoon. Door onze mobiel is verveling verleden tijd. Even een mail of app beantwoorden, een spelletje doen, het nieuws checken, op Facebook kijken; elk gaatje kunnen we opvullen. Ook in teamsessies kan ik het uittekenen: zodra er een pauze is, tuurt bijna iedereen direct op zijn telefoon. Maar door elke mogelijkheid voor even helemaal niets op te vullen met iets anders waarbij je hersenen zich focussen, ontneem je jezelf een moment van ruimte, rust en leegte. Deze momenten heb je juist nodig om een goede balans te ervaren. Bovendien leidt niets doen tot nieuwe ideeën en creativiteit. Paul Loomans geeft aan dat je door niets doen contact maakt met je intuïtie en je vanzelf weet voor welke taak het nu tijd is.

Leven in het nu

Kortom: wanneer je met een taak bezig bent, in gesprek bent met iemand, aan het eten bent, een spelletje doet met je kinderen, aan het koken bent, etc., gun jezelf daar dan 100% aandacht voor. Het grootste cadeau dat we ons zelf kunnen geven is niet gisteren of morgen maar NU.

Ga terug naar het overzicht