Kerngroep

De kwaliteiten van de DISC kleuren

×
Ga terug naar het overzicht

Ben jij tevreden met de kwaliteiten die passen bij jouw DISC profiel? Of zou je liever wat meer analytisch, enthousiast, luisterend of assertief willen zijn? In dit blog lees je dat je in staat bent om ander gedrag in te zetten dan je natuurlijke stijl én hoe je meer haalt uit gedrag waar je al goed in bent.  

De kwaliteiten van de DISC kleuren

Je frequentie afstemmen 

Een collega die zegt: Tja, ik ben nu eenmaal rood…, kan dit als excuus gebruiken om het eigen  DISC gedrag  te vergoelijken. De opmerking lijkt hier ook een vaststaand feit. Niets is minder waar: Wij zijn in staat om ons gedrag aan te passen aan een ander. Je kunt dit zien als het afstemmen van je frequentie op een ander om het contact prettiger en effectiever te krijgen. Dit vraagt wel enige inspanning van ons. Als we elkaar nodig hebben of aardig vinden, zijn we daar gemakkelijk toe bereid. 

In je werk ‘speel’ je vaak een rol: in contact met je klanten doe je dan moeite om verbinding te maken zodat de ander zich op zijn gemak voelt. Het hoort bij jouw functie om dat te doen. Denk ook eens aan de andere rollen in je leven en welke gedrag je daar inzet: als ouder, kind van, vriend, partner, sportmaatje, etc. We doen niet constant hetzelfde in ons gedrag maar blijven wel herkenbaar in de basiskleur(en) die we onbewust het gemakkelijkst toepassen.  

Sommige kleuren staan je minder 

Herken je dit? “Ik zou weleens wat assertiever willen zijn”, “Ik zou weleens vaker tot 10 willen leren tellen”, “Ik zou wel eens wat vrolijker en optimistischer willen zijn”, “Ik zou weleens niet de eerste willen zijn die reageert”.  

Dergelijke opmerkingen duiden vaak op een verlangen naar gedrag dat jezelf niet of minder inzet.  Dit is vaak gekoppeld aan één van de gedragsstijlen. Als een gedragsstijl heel laag is, is het niet aannemelijk dat je, door er op te oefenen, die stijl ineens veel laat zien. 

Sommige aspecten/vaardigheden die bij een stijl horen, kun je jezelf wel aanleren maar die stijl zal niet zomaar je tweede natuur worden. 

Je doet het goed zoals je doet en soms wil je meer

Wat je beter kunt doen is: benut je eigen communicatiestijl optimaal en focus je niet op het onder de knie krijgen van je lage stijlen. Maak binnen die lage stijlen een keuze uit de vaardigheden die je wilt ontwikkelen en die jou van pas komen. 

Bijvoorbeeld: Ik wil meer zichtbaar zijn in een overleg. Dat doe je niet zo maar. Wat in dit geval zou kunnen helpen is goed voorbereiden op het overleg, alvast om input vragen, weten waar je iets over in te brengen/te vragen hebt, het voorbereiden van wat je wilt gaan zeggen en vragen. Tot zover passend bij je eigen stijl. 

Daarnaast kan je in het overleg gemakkelijker elementen uit die andere stijl laten zien door bewust wat rechterop en naar voren te gaan zitten. Een keer als eerste het woord te nemen, tussendoor vragen te stellen, etc. Dit zal nu gemakkelijker gaan omdat je jezelf wat zelfverzekerder kunt voelen door je goede voorbereiding. 

Vraag je niet af ‘welke kleur ben ik’ maar ‘welke kleur doe ik’ 

Als je in je werk de kwaliteiten in kunt zetten die bij jouw voorkeursgedragsstijl passen, dan voel je je vaak als een vis in het water. Het werk dat je doet, gaat je dan goed af en geeft je bovendien energie. Dat jij een andere voorkeurskleur hebt dan je collega, maakt jullie als team alleen maar kleurrijker en rijker aan kwaliteiten. Dus doe in het team allemaal je eigen kleur, stem je frequenties op elkaar af voor een fijne samenwerking en maak optimaal gebruik van alle kleuren in het team. 

Wil je meer weten over hoe kwaliteiten in teams beter kunt benutten? Neem gerust contact met ons op om eens te sparren over de stap die je hier in wilt gaan zetten. We gaan er graag over in gesprek. 

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht