Kerngroep

Kleur bekennen met DISC

×
Ga terug naar het overzicht

Gedrag

Als er iets is waar veel over te zeggen en te doen valt, dan is het gedrag. Gedrag zegt veel over hoe effectief je bent in je werk en of je je doelen bereikt. Het zegt ook veel over de effectiviteit van teams. Of teams hun doelen bereiken, heeft veel te maken met hoe mensen met elkaar samenwerken. Wat kenmerkt hun interactie? Wordt er naar elkaar geluisterd? Is er veel of weinig energie? Denken mensen in problemen of in oplossingen?

kleur bekennen met DISC

Gemeenschappelijke taal

Het mooie van gedrag is dat het zo herkenbaar is. De kleuren uit het DISC-model helpen een team om een gemeenschappelijke taal te creëren. De structuur en detailgerichtheid van blauw. De doelgerichtheid en directheid van rood. Het enthousiasme van mensen met geel gedrag. En wat te denken van de servicegerichtheid van groene teamplayers? Teamleden die elkaars profiel kennen, begrijpen elkaar beter. Ze kunnen miscommunicatie sneller doorbreken en meer gebruik maken van elkaars kwaliteiten.

Een praktijkvoorbeeld

Een Accountmanager vraagt zich af of het team wel overzicht heeft. Zijn gedachten: Stel dat alles wat uitstaat, ook echt doorgaat? Is het team dan wel flexibel genoeg? Hij wil namelijk wel kunnen leveren. Zijn collega met blauw gedrag is geïrriteerd want die werkt dagelijks de planning bij. Natuurlijk heeft ze overzicht, wat is nou het probleem?
De Accountmanager leert dat het handig is om aan te geven met welk doel hij deze vraag stelt. Zijn collega kan beter doorvragen in plaats van in de verdediging schieten.

Drijfveren: motor achter ons gedrag

Een waarschuwing is hier ook op zijn plek: pas op met elkaar in hokjes stoppen en met overhaaste conclusies. Gedrag is slechts een aspect van onze persoonlijkheid. De DISC-gedragsanalyse geeft informatie over onze gedragsvoorkeuren en gedragspatronen. Onderin de ijsberg bevindt zich de rest van onze persoonlijkheid, waaronder onze drijfveren. Zij zijn de motor achter ons gedrag. Over het algemeen bepalen twee of drie drijfveren de richting in iemands leven. Interessant nietwaar? Met een individualistische en zakelijke drijfveer begrijp ik waarom ik mensen en teams graag help om vooruit te komen.

Gedrag & drijfveren: wat betekent het voor jouw team?

Hoe zit dat bij jou? Wil jij weten hoe jouw drijfverenprofiel je kan helpen in je persoonlijke ontwikkeling? Of ben je juist benieuwd wat gedrag en drijfveren voor jouw team en de ontwikkeling van je team kan betekenen? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.

Ga terug naar het overzicht