Kerngroep

Feedback en mindset

×
Ga terug naar het overzicht

Als ik in mijn trainingen vraag wie er ooit eerder met het onderwerp feedback heeft gewerkt, gaan er veel handen de lucht in. De meeste deelnemers weten ook nog de stappen die ze ooit geleerd hebben te benoemen. Bij de vraag wie er ook écht feedback geeft aan anderen, blijven de meeste handen naar beneden. Hoe komt het toch dat feedback geven niet vanzelfsprekend is?

Veel gegeven redenen om het niet te doen:

  1. De ander doet er niets mee
  2. De ander wordt boos
  3. Het helpt toch niet
  4. Niemand doet het dus waarom zou ik het doen?
  5. Ik maak zelf ook weleens een fout
  6. Etc.

Even belangrijk als het geven van feedback, is het zelf openstaan voor het ontvangen van feedback. Omdat feedback vaak ervaren wordt als kritiek én omdat veel mensen het persoonlijk opvatten, is de eerste reactie vaak verdedigend, ontkennend of zelfs aanvallend. Eén van de meest gegeven redenen om zo te reageren is: de manier waarop het gebracht werd was niet oké. Ook zie ik een samenhang tussen feedback geven/ontvangen en je mindset.

Fixed and growth mindset

Fixed en growth mindset

Carol Dweck is professor psychologie. Zij doet veel onderzoek naar motivatie met betrekking tot leren en ontwikkelen. Ze gaat uit van twee vormen van mindset: een growth mindset en een fixed mindset. Bij een growth mindset geloof je dat je jouw kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie kunt ontwikkelen. Bij een fixed mindset ga je ervan uit dat kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie vast staan.

Je kunt je voorstellen dat het bij een fixed mindset lastig is om feedback als waardevol te zien. Je gelooft dan immers dat je er niets aan kunt doen, dat je nu eenmaal zo bent en het niet kunt veranderen. Bij een growth mindset sta je open voor feedback, ben je nieuwsgierig en wil je graag leren, simpelweg omdat je gelooft dat je jezelf kunt ontwikkelen.

Wil je feedback geven en ontvangen stimuleren binnen jouw organisatie, dan is het belangrijk dat je je richt op het ontwikkelen van een growth mindset bij jezelf.

Hieronder volgt een aantal tips om te werken aan een growth mindset:

  1. Leer een fixed mindset bij jezelf herkennen
    Signalen van een fixed mindset zijn gedachten en uitspraken als:
    • “Dat kan ik toch niet.”
    • “Ik ben dom.”
    • “Dat leer ik nooit.”
    • Etc.
  2. Jouw gedachten zijn jouw waarheid.
    Dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om andere gedachten te hebben. In plaats van “Dat kan ik toch niet”, kun je net zo goed denken: “Dat kan ik nog niet, maar ik kan het vast leren”. In plaats van: “Hij is veel slimmer dan ik”, kun je net zo goed denken: “Als hij het kan, kan ik het leren”.Waarschijnlijk zal het lastig zijn om deze nieuwe gedachten over jezelf direct 100% te geloven. Ik ga ervan uit dat als je ze maar vaak genoeg denkt, deze nieuwe gedachten ook jouw nieuwe waarheid worden. Als je het lastig vindt om dit proces zelf te doen, kun je jezelf hierin laten coachen.
  3. Jij kiest
    Als je feedback krijgt, bedenk je dan dat jij kiest hoe je reageert. Laat los dat je faalt als je feedback krijgt. Richt je op wat de ander er precies mee bedoelt en wat jij hiervan kunt leren.

Tot slot: leer feedback op waarde te schatten. Zowel in het geven als in het ontvangen. Door hier daadwerkelijk wat mee te doen, kan je een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling en groei van jezelf en je organisatie.

Wat kan Kerngroep voor jou betekenen?

Kun je hulp gebruiken op het gebied van feedback geven of loop je ergens anders tegenaan in je werk? Dan kan Kerngroep je daarbij helpen. Kerngroep heeft veel ervaring op het gebied van coaching, training en teamontwikkeling. Lijkt het je interessant om meer te weten over onze manier van werken? Neem dan contact op met ons. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en wat we voor jou kunnen betekenen.

Ga terug naar het overzicht