Heb jij ze ook allebei in je omgeving?
Beiden zijn gemakkelijk te herkennen:
- Leiders hebben een visie, geven richting, nemen verantwoordelijkheid, durven besluiten te nemen, staan open voor veranderen, empoweren hun medewerkers, blijven leren en ontwikkelen en dragen hun waarden en normen uit.
- Lijders zijn gericht op de normen van anderen, richten zich op de korte termijn, maken gebruik van hun hiërarchische positie, laten anderen volgen en laten zich leiden door angst.
Leiderschap is hot!
Het lijkt wel of iedereen bezig is met een opleidingsprogramma of training op het gebied van leiderschap. Maar wees eens eerlijk: heb jij dat wat je je tijdens jouw leiderschaps-ontwikkelprogramma hebt voorgenomen (en waar je een heel goed gevoel bij had), ook daadwerkelijk consequent doorgevoerd in jouw leven? En als dat niet zo is, welke redenen had of heb je dan om je goede voornemens te laten varen?
Toepassen in het echte leven
Het werkt net als bij fietsen; je leert het niet uit een boekje, of van een professional die jou vertelt hoe het werkt. Je leert het door het te doorleven in je echte leven. Tijdens een opleiding of training doe je veel inspiratie op, word je je bewust van jouw leiderschapsrol en neem je je voor om de veranderingen in je leven echt door te gaan voeren. Het zijn op het moment van de opleiding vooral de voornemens die jou het gelukzalige gevoel van succes geven. De psychologen Polivy & Herman beschreven dit als het valse-hoopsyndroom.
In het echte leven begint de integratie van jouw plan en acties. Hier gaat het vaak mis. Bij tegenslag, stress of angst loop je een groot risico om toe geven aan verleidingen en oude gewoontes, die haaks staan op jouw voornemens. En voor je het weet doe je wat je altijd al deed en ben je van een leider verworden tot een lijder.
Dus (net als bij fietsen) is het belangrijk om compassie te hebben met jezelf. Tegenslag hoort erbij. Je valt, je staat op, je leert ervan en pakt de draad weer op.
Wat ook op de loer ligt, is dat je nogal wat te verliezen hebt als je echt het besluit neemt om een leider te zijn.
Jouw duidelijkheid schrikt mensen af. De keuzes die je maakt worden niet door iedereen in je omgeving gewaardeerd. Dat je breekt met bepaalde gewoontes kan gezien worden als arrogant en egoïstisch. En het kan nog verder gaan. Als je bijvoorbeeld besluit om in de ogen van anderen voor werk te kiezen dat ‘minder’ is dan wat je nu doet, word je achter je rug om uitgelachen.
Laat je niet verleiden om mee te gaan in de mening van deze lijders. Houd vast aan wat je hebt afgesproken met jezelf. Heb empathie voor je omgeving, het is tenslotte jouw keus, niet die van de ander.
Persoonlijk leiderschapsprogramma
In ons persoonlijk leiderschapsprogramma hebben we aandacht voor terugvalpreventie. Je brengt die situaties en mensen in kaart die jou kunnen verleiden om terug te vallen in oud gedrag. Ook bedenk je strategieën hoe je hiermee om zult gaan. Daarnaast hebben we aandacht voor de ecologie. De vraag die hier van belang is: Welke consequenties heeft het bereiken van jouw doel? Ontstaan door het behalen van dit doel andere ‘problemen’, of is het nadelig voor anderen als je dit doel bereikt? Zo ja, dan is het van belang om je doel vooraf al bij te stellen.
Zo kun je voorkomen dat jouw inspanning en goede voornemens eindigen in alleen een herinnering aan een interessante of leuke opleiding die je eens hebt gevolgd.
Wil je weten hoe Kerngroep jou en/of je team kan faciliteren in het ontwikkelen van (persoonlijk) leiderschap? Maak dan een afspraak met mij of één van mijn collega’s.
Ga terug naar het overzicht