Kerngroep

Doe de challenge: 30 dagen proactief

×
Ga terug naar het overzicht

In 1989 verscheen het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Ondanks dat dit boek al bijna 30 jaar oud is, is het thema nog steeds actueel.

Luister maar eens naar termen die gemeengoed zijn geworden in organisaties zoals ondernemerschap, verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap tonen. De woorden klinken mooi maar hoe doe je dat eigenlijk?

30 Dagen Proactief

Wees proactief

Als je meer regie wilt hebben over hoe jij jouw leven inricht, neem dan het besluit om de weg ernaar toe te gaan bewandelen. Dat begint bij stap 1. Die luidt: wees proactief!

Wat betekent het als je niet proactief bent?

Volgens Stephen Covey ben je dan afhankelijk. Dat betekent dat anderen beslissingen voor jou nemen en dat je eerder afwacht in plaats van handelt. Zo kom je in situaties en omstandigheden terecht waarvan je diep in je hart weet dat je dit niet zo gewild had. Je bevindt je in de cirkel van betrokkenheid. Je gelooft je overtuigingen dat je er niets aan kunt doen, dat anderen iets voor jou moeten doen om het beter te maken en ga zo maar door.
In de 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap beschrijft hij de stappen van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid en tot slot naar wederzijdse afhankelijkheid. Deze laatste is ultiem. Immers, hierin ga je samen voor de win-win. Je maakt keuzes die goed zijn voor jou en voor anderen. Je ziet het grote geheel waar je onderdeel van bent.

De weg naar persoonlijk en effectief leiderschap begint zoals gezegd bij het zetten van de eerste stap: Wees proactief.

Hoe ben je dan wel proactief?

Proactief zijn kun je op veel manieren. Hieronder een paar voorbeelden.

Gebruik een positieve mindset

Een positieve mindset is geen trucje: het is jouw gerichtheid, dat waar jij je op focust. Zijn jouw gedachten overwegend negatief? Weet dan dat een positieve mindset te leren is. Niet van de een op de andere dag, wel door bewust hieraan te werken. Je kunt hiermee beginnen door jouw eigen negatieve gedachten eens onder de loep te nemen en te bedenken welke gedachten jou wel helpen in het verwezenlijken van je dromen en doelen. Spreek als Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik denk dat ik het wel kan.

Doorbreek gewoonten die niet bijdragen aan wat voor jou belangrijk is

Heb jij ook tijdverslindende gewoontes zoals: Series kijken op Netflix, veel tijd aan social media besteden, elke avond op de bank televisie kijken, etc.? Ga dan de uitdaging aan om met die gewoonten te breken. Ontspannen is natuurlijk belangrijk maar vraag je af wat voor jou nog ontspanning is en wanneer iets ‘verslavend’ is… Besteed de tijd die je uitspaart aan het verwezenlijken van jouw doelen.

De essentie van pro activiteit zit in discipline: Je maakt afspraken met jezelf en je blijft jezelf er trouw aan. Zo kun je grip krijgen op je kennis, vaardigheden en motivatie.

Daag jezelf 30 dagen uit

Hoe je kunt beginnen met pro activiteit? Ga de 30 dagen Challenge van Covey aan: Daag je zelf 30 dagen achtereen uit door je te focussen op de volgende zaken:

  • Blijf trouw aan jezelf: verplicht jezelf om iets te doen en houd je eraan
  • Stop discussies over tekortkomingen van anderen of van jezelf.
  • Geef een vergissing toe, zet het recht en trek er lering uit.
  • Bekijk tekortkomingen van anderen met mededogen: beschuldig ze niet. Het gaat niet om wat ze zouden moeten doen maar om jouw respons, om wat jij kunt doen.
  • Stop de gedachte dat een probleem niet bij jou ligt.
  • Stop met het gebruik van reactieve taal als: “Als…maar”, “Dat kan ik niet”, “ik moet”, “dat moeten zij oplossen.”
  • Bekijk situaties uit de afgelopen week waarin jij je reactief gedroeg. Hoe zou je hier proactief op kunnen reageren?
  • Kies een probleem waar jij last van hebt. Probeer vast te stellen of je er direct, indirect of geen invloed op hebt. Bepaal de eerste stap die je kunt zetten om het op te lossen en zet die stap.

Veel succes en plezier met jouw stappen in pro activiteit!

Ga terug naar het overzicht