Uitstelgedrag, ook wel bekend als procrastinatie, verwijst naar het verschijnsel waarbij mensen taken, activiteiten of verantwoordelijkheden uitstellen ondanks dat ze weten dat het negatieve gevolgen kan hebben. Het kan leiden tot stress, verminderde productiviteit en een gevoel van ontevredenheid. In deze blog leggen we uit waarom uitstelgedrag voor komt. En, wat jij er tegen kunt doen.
Waarom stellen mensen taken en acties uit?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen taken en acties kunnen uitstellen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:
Gebrek aan motivatie
Als een taak niet interessant of relevant lijkt, kan er een gebrek aan motivatie ontstaan om eraan te beginnen. Het ontbreken van intrinsieke motivatie kan leiden tot uitstelgedrag.
Angst voor falen
Sommige mensen stellen taken uit omdat ze bang zijn om te falen of niet aan hun eigen of andermans verwachtingen te voldoen. Ze kunnen denken dat uitstel hen beschermt tegen het risico op falen, maar het kan ook leiden tot gevoelens van teleurstelling en schuld.
Perfectionisme
Mensen met een neiging tot perfectionisme kunnen taken uitstellen omdat ze bang zijn om niet aan hun hoge standaarden te voldoen. Ze stellen het beginnen aan een taak uit omdat ze denken dat ze er nog niet klaar voor zijn of omdat ze denken dat ze meer tijd en voorbereiding nodig hebben.
Overweldiging
Grote of complexe taken kunnen overweldigend lijken, waardoor mensen geneigd zijn ze uit te stellen. De gedachte aan het omgaan met de omvang of complexiteit van de taak kan leiden tot uitstelgedrag, omdat het gemakkelijker lijkt om de taak uit te stellen dan ermee om te gaan.
Gebrek aan vaardigheden voor timemanagement
Slecht timemanagement kan ook leiden tot uitstelgedrag. Als mensen niet weten hoe ze hun tijd effectief kunnen beheren, kunnen ze taken uitstellen omdat ze zich niet bewust zijn van hoe ze het werk in hun planning kunnen opnemen.
Afleiding
Afleidingen, zoals binnenkomende e-mails, sociale media en internet kunnen ervoor zorgen dat de aandacht naar iets anders toegaat dan het werk dat nu aandacht en concentratie vraagt. De kans hierop is nog groter als het om werk gaat dat niet zo leuk of zelfs saai is.
Gebrek aan duidelijke doelen en prioriteiten
Als mensen geen duidelijke doelen of prioriteiten hebben, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke taken ze moeten aanpakken en in welke volgorde. Dit gebrek aan richting kan leiden tot uitstelgedrag.
Inzicht in jouw redenen voor uitstelgedrag
En wat zijn jouw redenen om niet in actie te komen? Door inzicht te krijgen in de specifieke oorzaken van jouw uitstelgedrag, kun je gericht werken aan het overwinnen ervan.
Negen strategieën om uitstelgedrag tegen te gaan.
Hieronder vind je negen strategieën om uitstelgedrag tegen te gaan:
1. Bewustwording
Daar begint het dus mee! Herken jouw eigen patronen en situaties waarin je de neiging hebt om taken uit te stellen. Zo kun je gemakkelijker en gerichter actie ondernemen.
2. Stel realistische doelen
Het kan overweldigend zijn om voor grote taken te staan, waardoor de neiging ontstaat om ze uit te stellen. Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen en stel realistische doelen voor jezelf. Dit maakt het makkelijker om te beginnen en vooruitgang te boeken.
3. Maak een planning
Een goede planning kan helpen om jezelf georganiseerd en gemotiveerd te houden. Maak een to-do lijst en geef prioriteit aan taken op basis van hun urgentie en belangrijkheid. Breek de taken op in specifieke tijdsblokken en houd je eraan.
4. Elimineer afleidingen
Breng in kaart welke afleidingen bij jou tot uitstelgedrag leiden en kom in actie om ze te verminderen. Zet je telefoon op stil, blokkeer websites of apps die je afleiden, en creëer een rustige en opgeruimde werkruimte.
5. Gebruik de 2-minutenregel
Als een taak minder dan twee minuten duurt, doe het dan direct. Het afronden van snelle taken kan je motivatie vergroten en de algehele productiviteit verhogen.
6. Beloon jezelf
Stel beloningen in het vooruitzicht voor het voltooien van taken of het bereiken van mijlpalen. Dit kan je motiveren om aan de slag te gaan en helpt positieve associaties te creëren met het voltooien van taken.
7. Werk met anderen
Zoek een vertrouwenspartner, iemand met wie je regelmatig kunt sparren. Motiveer elkaar om aan de slag te gaan. Dit kan een vriend, collega of familielid zijn die je verantwoordelijk houdt voor je acties.
8. Accepteer imperfectie
Perfectionisme kan leiden tot uitstelgedrag omdat je bang bent om fouten te maken. Streef naar vooruitgang in plaats van perfectie en accepteer dat het soms beter is om iets af te ronden dan te blijven uitstellen in de hoop op perfectie.
9. Begin gewoon
Soms is de eerste stap zetten het moeilijkste. Forceer jezelf om te beginnen, zelfs als je niet gemotiveerd voelt. Vaak komt de motivatie vanzelf zodra je eenmaal begint.
Uitstelgedrag aanpakken
Onthoud dat het aanpakken van uitstelgedrag tijd en volharding vereist. Kies een paar strategieën die voor jou werken en blijf eraan werken om geleidelijk je gewoonten te veranderen.
Wil je jouw uitstelgedrag aanpakken met persoonlijke coaching? Neem dan contact met ons op. We gaan er graag met je over in gesprek.
Ga terug naar het overzicht