Kerngroep

DISC kleuren uitleg – begrijp je teamleden beter (deel 2)

×
Ga terug naar het overzicht

In ons vorige blog stonden we stil bij de horizontale as van het DISC model. We gaven uitleg over introvert en extravert gedrag. Deze blog is deel 2. Hier gaan we in op de verticale as: taakgericht en mensgericht. 

DISC in teams

De verticale as: taakgericht – mensgericht

De verticale as van het DISC-model representeert de dimensie taakgericht aan de bovenkant en mensgericht aan de onderkant. Beide uitersten vertonen unieke kenmerken die belangrijk zijn voor het bevorderen van effectieve samenwerking binnen een team.

De kwaliteiten van de taakgerichte kleuren blauw en rood

De kleuren aan de bovenkant van het DISC model zijn blauw en rood. Kenmerkend voor beide kleuren is dat effectiviteit en het behalen van resultaten voorop staan. De primaire gerichtheid ligt op de taak en inhoud van het werk en veel minder op het verbinden met de collega’s.

Focus op doelen

Beide kleuren hebben een sterke focus op het bereiken van specifieke doelen en resultaten. Ze zijn vastberaden om hun taken te volbrengen en streven naar succes in al hun activiteiten.

Duidelijke communicatie

De kleuren blauw en rood communiceren duidelijk en direct over verwachtingen, doelen en taken. Ze zorgen ervoor dat alle betrokkenen weten wat er van hen wordt verwacht en wat de deadlines zijn. 

De taak gaat voor de mens

Dagstarts met ruimte voor persoonlijke verhalen, bijpraten over het weekend of de vakantie is doorgaans niet besteed aan de taakgerichte kleuren. Werk gaat voor. Als het werk af is en er is tijd over, dan staan ze meer open om het over andere zaken dan werk te hebben.

Omgaan met problemen

De taakgerichte kleuren benaderen problemen rationeel en feitelijk. Ze laten zich hierbij niet (af) leiden door emoties. De oplossingen voor problemen houden verband met resultaten, efficiëncy, doelen en prioriteiten.

Gericht op kwaliteit

Kwaliteit staat voorop bij de taakgerichte kleuren. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf en anderen en streven naar perfectie in hun werk. Het werk moet niet alleen goed worden gedaan, maar ook op tijd worden voltooid om aan hun hoge standaarden te voldoen.

Werkhouding

De blauwe en rode kleur komen vaak serieus en kritisch over vanwege hun vastberadenheid om de beste resultaten te behalen. Ze nemen hun verantwoordelijkheden serieus en benaderen taken met een zekere ernst en professionaliteit.

De kwaliteiten van de mensgerichte kleuren groen en geel

De kleuren aan de onderkant van het DISC model zijn groen en geel. Typerend voor deze kleuren is dat ze een empathische en mensgerichte houding aannemen. Ze tonen vaak begrip voor anderen, zijn bereid om te luisteren en komen vriendelijk over in hun interacties. Ze zijn primair gefocust op de mens.

Samenwerken

De groen en gele kleur werken samen met anderen om doelen te bereiken. Ze tonen initiatief wanneer nodig en staan ook open voor ideeën en initiatieven van anderen. Door open communicatie, empathie en begrip te tonen, bouwen ze aan sterke onderlinge relaties.

De mens gaat voor de taak

Voor de mensgerichte kleuren zijn dagstarts, teamoverleggen en bila’s ook bedoeld om te verbinden met anderen. Even bijpraten over hoe het met iemand is, gaat vooraf aan het inhoudelijke van het werk. Voor geel en groen geldt: contact gaat voor contract.

Conflicten oplossen

Wanneer conflicten ontstaan, zijn de groene en gele kleur gericht op het oplossen ervan op een vreedzame en constructieve manier. Ze streven naar harmonie en zoeken naar compromissen om conflicten op te lossen en relaties te behouden.

Sfeer

De mensgerichte kleuren voelen zich het meest op hun gemak als de sfeer harmonieus en vreedzaam is. Ze gedijen goed in een omgeving waarin er ruimte is voor empathie, begrip en ondersteuning. 

Opkomen voor anderen

Groen en geel tonen vaak een sterke bereidheid om anderen te ondersteunen en te verdedigen, vooral wanneer ze onrechtvaardigheid of misstanden opmerken. Ze staan klaar om een stem te zijn voor degenen die mogelijk niet voor zichzelf kunnen opkomen, en ze streven naar eerlijkheid, gelijkheid en inclusie binnen hun team.

Hulpvaardigheid

De mensgerichte kleuren zijn vaak bereid om anderen te helpen bij het oplossen van problemen of het afronden van taken. Andersom weten collega’s ook vaak snel bij wie ze terechtkunnen voor hulp. De gele en groene kleur zullen niet snel nee zeggen.

Synergie

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de taakgerichte en de mensgerichte kant van gedrag. Door een goede samenwerking tussen beiden te realiseren, kan een team of organisatie optimaal gebruikmaken van het potentieel.

Wil je meer weten over hoe je dit kunt doen? Neem gerust contact met ons op om eens te sparren over de stap die je hier in wilt gaan zetten. We gaan er graag over in gesprek. 

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht