Had jij op school het vak ‘Omgaan met tegenslag’? Het is heel aannemelijk van niet. Het is een vaardigheid die we leren door te ervaren. En daar zit de crux, want: is dat wat we doen bij tegenslag ook dat wat we uiteindelijk willen? Of ervaar je dat je niet anders kunt op dit moment? En hoewel het lastig is om te zien, zitten er ook positieve kanten aan een tegenslag.
Natuurlijke manier van omgaan met tegenslag
We hebben allemaal een natuurlijke manier van omgaan met tegenslag. De een zal gaan vechten, de ander vlucht, of verstart juist. Maar dat is de reactie die je geeft op tegenslag. Belangrijker dan hoe je ermee omgaat, is welke fundamentele keuze jij maakt door deze tegenwind.
Cruciaal moment
In de levensverhalen die ik van mensen hoor, zit vaak een cruciaal moment. Een gebeurtenis die ze wakker heeft geschud, die ze op het spoor heeft gezet van de noodzaak om het anders aan te pakken.
Het is echter te makkelijk om te zeggen: “Jij kiest, dus de situatie waar je in zit heb je zelf veroorzaakt.” Nee, zo eenvoudig is het niet. Wij mensen mogen wel wat meer compassie met onszelf hebben. De een kan over zijn problemen en situatie heen kijken, de ander heeft hier moeite mee en kan er hulp bij gebruiken. De meeste mensen zijn geen meesters in het omgaan met tegenslag. We leren dit door het te doorleven.
Positieve kanten van een tegenslag
Tot slot nog een paar aanwijzingen die ik graag met je wil delen:
- Tegenslag maakt de leider in je wakker. Door bijvoorbeeld het besluit te nemen: ‘Dit nooit meer’, of ‘Ik kies vanaf nu voor mezelf’, word je sterker en meer bewust van het feit dat jij de regisseur over jouw leven bent.
- Vraag jezelf bij tegenslag af: wat leer ik hiervan? Wat wil ik nu echt? Wat is voor mij belangrijk in mijn leven? Wat wil ik graag ervaren in mijn leven? Zo krijg je meer zicht op hoe jij het voortaan aan wilt gaan pakken.
- Neem een positief besluit. Bij een positief besluit horen positieve gevoelens over jezelf én de ander. Ook al heeft de ander jou iets ergs aangedaan, bedenk je dan dat jouw negatieve gevoelens alleen maar gevolgen hebben voor jezelf. Gevoelens van haat, angst en verdriet gaan jou uiteindelijk energie kosten, niet de ander. In je gedrag wordt dit zichtbaar door negativiteit, boosheid, frustraties, afwijzing, etc. Uiteindelijk kun je hier zelfs fysieke en/of psychische klachten door krijgen.
Als je dit ervaart, ga dan op zoek naar hulp. Kies een psycholoog, therapeut, coach, of iemand anders die jou kan helpen om anders naar de situatie te kijken en die je kan leren om er uiteindelijk anders mee om te gaan. - Zie tegenslag niet als iets wat alleen jou overkomt. Ieder mens heeft in zijn leven te maken met tegenslag. Bedenk je dat er geen pieken zonder dalen zijn.
Contact
Heb je naar aanleiding van mijn blog vragen over hoe je de positieve kant van een tegenslag vindt? Vanuit Kerngroep helpen we je hier graag mee. Neem gerust contact met ons op.
Ga terug naar het overzicht