Kerngroep

De onzin van DISC

×
Ga terug naar het overzicht

Over DISC bestaan nogal wat misverstanden. Een aantal hiervan horen we vaker terug bij klanten en deelnemers aan de trainingen. We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

DISC model

DISC plaatst mensen in hokjes.

Niet waar. Waar het bij DISC om gaat, is dat je inzicht krijgt in je voorkeursstijl in communicatie en gedrag. Ook wanneer je dezelfde positie in het DISC-model hebt als je collega, dan betekent dat niet dat jullie hetzelfde zijn.

Jij bent rood, geel, groen of blauw.

Ook dit klopt niet. Omdat DISC over gedrag gaat, kun je hier beter zeggen: Je doet rood, geel, groen of blauw. Daarnaast gaat het om voorkeursgedrag, wat niet wil zeggen dat je je altijd hetzelfde gedraagt.

We hebben dit ooit weleens met ons team gedaan.

Als we verder doorvragen op wat er precies is gedaan, blijkt dat er vaak wel uitleg is gegeven over de profielen maar dat er geen koppeling is gemaakt naar het werk en het samenwerken. Een gemiste kans! DISC geeft binnen teams inzicht in effectieve en ineffectieve interactiepatronen. Vanuit het inzicht kan effectief gewerkt worden aan het beter maken van de onderlinge communicatie.

Als manager moet je rood zijn.

Alweer fout. Elke gedragsstijl is geschikt voor de rol van manager. Een manager met de rode voorkeursstijl zal zich bijvoorbeeld wat directer uitdrukken dan een manager met de groene gedragsstijl. Deze zal zijn woorden voorzichtiger kiezen. Een manager is meer dan alleen een gedragsstijl!

De ene gedragsstijl is beter dan de ander.

Alle gedragsstijlen zijn wat ze zijn. De een is niet beter dan de ander. Elke gedragsstijl heeft kwaliteiten en valkuilen.

DISC is een test.

Ook dit klopt niet. Er wordt niet getoetst. Met DISC krijg je een persoonlijk gedragsprofiel waarin je jouw bewuste en onbewuste gedragsstijl in kaart zijn gebracht.

Ik heb weleens zo’n testje op internet gedaan.

Een gratis analyse op internet geeft geen nauwkeurig beeld van jouw gedragsprofiel. Bovendien mis je een goede uitleg door een DISC-specialist.

Als ik het op een ander moment invul, komt er iets heel anders uit.

Niet waar. Op een ander moment invullen verandert je voorkeursgedragsstijl niet.

Ongelofelijk dat dit er uitkomt. Het klopt precies!

Zo ongelofelijk is dat niet: je hebt deze analyse zelf ingevuld. Het zou vreemd zijn als die niet overeenkomt met je zelfbeeld. Het fijne aan een persoonlijk profiel is dat het uitgewerkt is op papier en dat je zo meer achtergrond krijgt over jouw gedrags -en communicatiestijl.

Wat kan Kerngroep voor jou betekenen?

Bij Kerngroep hebben we 15 jaar ervaring met DISC-profielen. De toepassingen vanuit het instrument zijn heel divers. Zo zetten we DISC in bij persoonlijke coaching voor zelfreflectie. Binnen teamontwikkeling gebruiken we het om interactiepatronen in een team zichtbaar en effectief te maken. In training gebruiken we het onder andere voor zelfreflectie en het in kaart brengen van klantgedrag.

Wil je weten wat DISC voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag naar de mogelijkheden en wat we voor jou kunnen betekenen.

Ga terug naar het overzicht