Kerngroep

De mens als ijsberg: hoe ziet jouw ijsberg eruit?

×
Ga terug naar het overzicht

Je hebt je voorgenomen om assertiever te worden. Je wilt je eigen grenzen beter bewaken en vaker nee zeggen. Je wilt zelf bepalen of je iets wel of niet doet en je niet meer laten beïnvloeden door anderen. Hoe makkelijk het ook klinkt om nee te zeggen, in de praktijk is het een stuk lastiger. Op je werk is het druk en je collega’s werken aankomende periode structureel over. Je hebt een dag vrij gepland en dan komt het verzoek van je leidinggevende om die dag te werken. Voor je het weet heb je alweer ja gezegd. Je wilt immers niet je collega’s in de steek laten. Je vraagt jezelf af: waarom lukt het niet om gewoon nee te zeggen? Het antwoord vind je terug in jouw ijsberg.

Mens als ijsberg

De mens als ijsberg

De ijsberg is een veelgebruikte metafoor voor de mens. De top van de ijsberg is zichtbaar boven de waterlijn. De top staat voor jouw gedrag, vaardigheden en kennis. Het laat zien wat je doet. Wanneer je bepaald gedrag wilt ontwikkelen, zal je aan de slag gaan met bekwamen van nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld het bewaken van je eigen grenzen. De vraag is echter: ga je het dan ook echt toepassen in de praktijk? Uit ervaring weten we namelijk dat dit niet zo werkt. Dit heeft te maken met de niveaus onder de waterlijn van de ijsberg. Deze zijn niet zichtbaar, maar wel bepalend voor wat je doet.

Onder de waterlijn

Wanneer je onder water duikt, dan is het eerste wat je daar tegen komt jouw normen, opvattingen en overtuigingen. Het maakt duidelijk wat je gelooft en hoe je denkt over jezelf, anderen en jouw omgeving. Welke ervaringen heb je met het stellen van je eigen grenzen en welke opvattingen heb je er over? Als je in het verleden een vervelende ervaring hebt gehad, hoe groot is dan de kans dat je het nu zo maar gaat doen? Wat geloof jij over jezelf als je nee zegt tegen de ander? Gaat dit ten koste van de vriendschap? Blijft de sfeer op het werk dan nog wel goed? Welke overtuigingen houd je er op na? Wat jij gelooft is bepalend voor hoe je doet. Het opsporen van jouw belemmerende overtuigingen is vaak de sleutel tot succes. Wanneer je werkt aan het creëren van nieuwe helpende overtuigingen zal je veel makkelijker tot ander gedrag komen.

Motivatie

Op de onderste laag in de ijsberg zit motivatie. Het maakt duidelijk wat jouw waarden en drijfveren zijn. Hier gaat het over wat belangrijk voor je is en wat je wilt. Hoe belangrijk is het voor jou om er voor anderen te zijn? Welke drijfveren heb je en hoe komen deze tot uiting? Dit niveau is het meest bepalend voor de andere niveaus. Als je iets heel graag wilt, zal je krachtgevende overtuigingen en helpende gedachtes formuleren, waardoor je het gedrag gaat toepassen. Andersom werkt het ook. Als je iets echt niet wilt, ga je het ook niet doen. Je zult vanuit jouw belemmerende overtuigingen allerlei excuses kunnen benoemen om het gedrag niet toe te passen.

De Ijsberg

Jouw ijsberg

Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen is het belangrijk om je af te vragen: Wat gaat het op je opleveren als je ander gedrag gaat inzetten? En waarom is dat nu zo belangrijk voor jou? Met de juiste motivatie weet ik zeker dat het je gaat dat ook lukken. De volgende stap is om jouw ijsberg verder te onderzoeken. Welke ‘beren’ zie je nog op de weg? Wat belemmert je en is het 100% waar wat je gelooft? Het is antwoord is nee, het is nooit 100% waar wat je gelooft, want er zijn vele waarheden. Het is de kunst om jouw waarheid uit te dagen en deze aan te passen naar een krachtgevende opvatting die helpt om jouw gedrag in de praktijk te brengen. Vervang je belemmerende gedachtes door helpende en krachtgevende gedachtes en je zult merken dat je het gewenste gedrag gemakkelijker kunt toepassen.

Wat kan Kerngroep voor jou betekenen?

Kan het jou helpen om inzicht te krijgen in jouw ijsberg? Wil je je persoonlijk ontwikkelen en ineffectieve gedragspatronen veranderen? Neem dan contact met ons op . We helpen je graag verder in jouw persoonlijke ontwikkeling. Lees meer over een persoonlijk coachtraject bij Kerngroep.

Ga terug naar het overzicht