Kerngroep

De overeenkomsten van het conflicthanteringsmodel en DISC

×
Ga terug naar het overzicht

Het model van conflicthantering van Kenneth W. Thomas en Ralph H. Kilmann gebruiken we in trainingen om inzicht te geven in de voorkeursstijl voor conflicthantering en om te leren hoe je verschillende conflictstijlen situationeel in kunt zetten.   

Wat is een conflict? 

Vanuit de theorie van conflicthantering is iets al snel een conflict. Til niet te zwaar aan het woord en denk hierbij bijvoorbeeld ook aan situaties waarin je een verschil van mening hebt of een ander belang hebt. Je hoeft dus geen dikke ruzie te hebben om het conflicthanteringsmodel van stal te halen.  

Omgaan met een conflict en jouw persoonlijke DISC stijl 

Hoe jij als persoon omgaat met een conflict, hangt samen met het belang dat je hebt in relatie tot de ander, de situatie waar het over gaat én je persoonlijkheid. Interessant is om eens te kijken in hoeverre hier een samenhang is met jouw DISC stijl. 

Dominantie en Winnen 

Vanuit de DISC stijlen zal de rode stijl (Dominantie) een conflict niet uit de weggaan en gefocust zijn op het winnen van een conflict.  
Kenmerken van de rode stijl hierbij zijn: de ander overtuigen van zijn/haar mening, niet goed luisteren en de ander niet uit laten praten. De ander kan zich door de rode stijl onder druk gezet voelen.  

Invloed en samenwerken 

De gele stijl (Invloed) is er op gebrand om de relatie goed te houden en zal proberen om voor beide partijen tot een positief resultaat te komen.
De kenmerken van de gele stijl zijn hier: flexibel, optimistisch en streven naar een gezamenlijke oplossing. De ander voelt zich bij de gele stijl vaak op zijn gemak. 

Stabiliteit en toegeven 

De groene stijl gaat voor de harmonie en zal een conflict uit de weggaan, deze zal eerder toegeven om zo de relatie ‘goed’ te houden. De kenmerken die je bij de groene stijl ziet zijn: vriendelijk, ondersteuning bieden aan anderen en bereidheid tot concessies om de ander te ‘vriend’ te houden. De ander vindt de groene stijl vaak aardig en bescheiden. 

Conformisme en vermijden 

Tot slot zal de blauwe stijl het conflict het liefst mijden.  Deze stijl weerlegt het liefst op basis van feiten maar dan moet je die wel paraat hebben. Het risico lopen om iets niet goed te verwoorden telt mee. Kenmerken van de blauwe stijl zijn: terughoudendheid, voorzichtig in woordkeus en zorgvuldig afwegen van besluiten. De ander vindt de blauwe stijl vaak afstandelijk en rationeel. 

Het compromis 

Het model van conflicthantering kent ook nog een vijfde stijl: compromis. Deze stijl staat in het midden. Dat duidt er op dat als de belangen van eenieder maar groot genoeg zijn, er meer bereidheid is om water bij de wijn te doen, ongeacht jouw persoonlijke voorkeur.

DISC en conflicthanteringsmodel

(Conclusie) Overlap en verschillen tussen DISC en conflicthanteringsmodel 

Hoewel er zeker overlap is tussen DISC en het conflicthanteringsmodel, zijn het twee verschillende benaderingen die niet één op één vergelijkbaar zijn. Beide modellen hebben betrekking op menselijk gedrag, persoonlijkheidskenmerken en interacties, maar hun focus en doelstellingen zijn verschillend. DISC richt zich op algemene gedragsstijlen en communicatievoorkeuren, terwijl het conflicthanteringsmodel specifiek gericht is op strategieën om met conflicten om te gaan. Hoewel ze complementair kunnen zijn, bieden ze beiden unieke inzichten in verschillende aspecten van menselijk gedrag en interpersoonlijke relaties. 

Wil je meer weten over omgaan met conflicten en/of de DISC gedragsstijlen? Neem gerust contact met ons op om eens te sparren over de stap die je hier in wilt gaan zetten. We gaan er graag over in gesprek.  

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht