Kerngroep

Braindump: ontspannen op vakantie gaan

×
Ga terug naar het overzicht

Nog even en de vakantie staat voor de deur. Veel mensen kijken hier naar uit. Even losmaken van het dagelijkse leven, ontspannen en nieuwe ervaringen opdoen. Vaak hopen we dat we gelijk in de vakantiestemming zijn en kunnen genieten van welverdiende rust. Toch blijkt vaak dat we de eerste dagen moeite hebben om de afgelopen, vaak hectische, periode gelijk achter ons te laten.

De stress van alledag raak je blijkbaar niet zomaar kwijt, het wordt meestal meegedragen in de eerste helft van de vakantie. Wat kan ervoor zorgen dat je met een gerust gevoel kan vertrekken? Een manier om meer ontspannen op vakantie te gaan is braindump. Deze techniek kan helpen om het hoofd leeg te maken en te genieten vanaf de eerste dag dat je vrij bent.

Braindump van werk naar vakantie

Wat houdt braindump in?

Vaak moet er voor de vakantie nog veel gebeuren. Zowel op het werk als thuis moet alles ‘nog even’ gedaan worden voordat de voordeur achter je dichtgetrokken kan worden. Al die gedachtes van wat er nog geregeld moet worden, blijven rondcirkelen in je hoofd. Zolang het niet aangepakt of opgelost is, zal je er op herhaalde momenten aan herinnerd worden. Het idee van braindump is om alles op te schrijven wat je bezighoudt. Door het op papier te zetten, zorg je voor overzicht en blijft het minder in je hoofd zitten. Hoe pak je dat aan?

Als eerste is het belangrijk om hier op tijd mee te beginnen, dus een aantal weken voor je vakantie. Pak pen en papier en neem in ieder geval 10 minuten de tijd om alles op te schrijven wat je bezighoudt en wat er gedaan moet worden. Denk hierbij niet te veel na, maar noteer alle activiteiten en gedachten die in je opkomen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals; wie zorgt er voor de planten als we weg zijn? Maar ook grotere werkzaamheden zoals het afronden van een project. Probeer nog niet in oplossingen te denken, dat komt in een latere fase. Kijk ook goed om je heen, zijn er nog praktische zaken die aangepakt moeten worden? Ga net zolang door totdat je hoofd helemaal leeg is, ook als dit langer duurt dan 10 minuten.

Alles op papier, en dan?

Heb je al je activiteiten en taken opgeschreven, dan ga je nu wat met deze informatie doen. Kijk nu kritisch naar alle punten en stel prioriteiten. Zo zullen sommige werkzaamheden op korte termijn gedaan moeten worden. Andere punten kunnen ook na de vakantie opgepakt worden. Ook is het zo dat sommige taken door anderen gedaan kunnen worden. Noteer dat dan ook. Door een planning te maken, creëer je rust en overzicht. Maak per week een actielijst en vink af wat je gedaan hebt.

Zijn er wellicht ook activiteiten die je niet per se hoeft te doen? Schrap deze dan. Het is zeker niet zonde van je tijd als je sommige dingen toch laat vallen. Juist door het opschrijven, prioriteiten stellen en afstrepen maak je een bewuste keuze wat wel of niet gedaan moet worden. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer in je hoofd rondzwerven, waardoor je het makkelijker los kan laten. Mocht je toch niet zeker zijn dat je alles hebt genoteerd, neem dan een notitieboekje mee op vakantie. Zodra je iets te binnen schiet, kun je het van je afschrijven en direct weer loslaten, zodat je weer kunt genieten van je welverdiende vakantie.

Wat kan Kerngroep voor jou betekenen?

Kun je hulp gebruiken bij timemanagement of loop je ergens anders tegenaan in je werk? Dan kan Kerngroep je daarbij helpen. Kerngroep heeft veel ervaring op het gebied van coaching, training en teamontwikkeling. Lijkt het je interessant om meer te weten over onze werkwijzen? Neem dan contact op met Kerngroep. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en wat we voor jou kunnen betekenen.

Ga terug naar het overzicht